BERITA SEMASA

Peguam Jelaskan Kenapa Suspek Langgar Wan Amirah Tak Boleh Dihukum Gantung..

Siapa saja yang tak rasa sedih dan marah bila menonton video kemalangan dirempuh dan diseret yang menimpa arwah Wan Amirah Wan Alias di media sosial tu.

Sebagai manusia, sudah semestinya akan rasa sakit hati dengan tindakan kej@m suspek kepada mangsa. Lebih marah lagi, bila mangsa men1nggal dunia.

Pasti ramai yang anggap suspek itu memang patut digantung sampai mat1 sebab dah ‘membun*h’ kan? Tapi menurut peguam Nor Zabetha, mereka tak boleh. Kenapa? Baca penjelasan ini.

Tak boleh dihukum g@ntung sampai mat1

Bukanlah si pemandu dengan niat keluar dari rumah untuk membun*h dengan melanggar seseorang.

Bukan kita sahaja, Nor Zabetha sendiri rasa marah bila menyaksikan video tersebut, kalau boleh nak bagi hukuman setimpal dnegan apa yang dia dah lakukan.

Namun begitu, atas dasar undang-undang suspek tak boleh dikenakan hukuman g@ntung sampai mat1 biarpun dah meragut nyawa. Nak tahu kenapa? Baca lagi ni.

Bagi dihukum bun*h,..Seseorang itu memenuhi elemen niat untuk membun*h.. Contohnya…

Berbeza dengan melanggar seseorang sehingga mat1.

Nor Zabetha memberikan contoh situasi bagaimana seseorang itu boleh dikenakan tindakan Sesyen 302, dimana niat memang untuk membun*h dan tiada niat untuk membun*h.

Jika seseorang ‘pasang niat’ nak bun*h orang bermakna individu tersebut sudah memiliki pisau dan t1k@m, manakala situasi jika kita hendak pergi ke kerja secara tak sengaja terl@nggar kanak-kanak sampai mat1.

Itu adalah tiada niat membun*h, situasi inilah yang terjadi pada suspek Wan Amirah, itu sebab lah tak boleh diambil tindakan Sesyen 302 Kanun Keseksa@n. Tapi kalau nak buat tindakan itu akan jadi lebih bahaya! Sebab…

Lagi tak adik kalau kena tidakan Sesyen 302! Suspek boleh buat tindakan ini!

Sumber : Facebook

Oh begitu! itu sebablah pentingnya ad peguam! Mereka lebih arif, memang tak nafikan hukum tak setimpal dengan ‘kekejam@n’ mereka lakukan.

Tapi jika dibuat terburu-buru untuk memuaskan rasa marah dengan bertindak melulu (dikenakan Sesyen 302 kepada suspek) pasti akan jadi lagi tak adil!

Sebab tu lah ada istilah ‘jangan bertindak mengikut n@fsu’ kena berfikir sebelum bertindak. Apapun sama-samalah kita diakan agar suspek mendapat bal@san dunia akhirat.

Sumber – lobakmerah

 

Facebook Comments

Leave a Comment