KESIHATAN

Buang Cermin Mata Lepas Buat Amalan Ini. Doa Untuk Ketajaman Penglihatan Oleh Ustaz Amin

Mata adalah salah satu deria paling penting pada tubuh kita. Dengan mata kita mampu menikmati kehidupan yang sihat serta keindahan alam yang sangat bernilai ini. Oleh itu sangat penting untuk kita menjaga kesihatan mata agar terhindar dari pelbagai jenis penyakit mata. Menjaga mata dengan baik adalah salah satu cara kita mensyukuri nikmat yang diberikan.

Sesungguhnya antara keajaiban Al-Quran itu adalah sebagai penyembuh. Seperti Firman Allah dalam Surah Al-Isra’:

“Dan Kami turunkan dari al-Qur`an suatu yang menjadi penyembuh dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan al-Qur`an itu tidaklah menambah kepada orang-orang yang zalim selain kerugian.”

Ustaz Amin dalam ceramahnya telah berkongsi suatu amalan doa yang telah diperoleh ketika beliau menziarahi ulama’ di Mekah. Syaratnya doa ini perlulah diamalkan setiap kali selepas solat Fardhu.

1. Tangan dikepalkan (seperti yang ditunjukkan dalam video)

2. Membaca selawat (3 kali)

3. Membaca “La ilaha illa Allah, Nurul ‘Ain, Muhammadurrasulullah, Qurratul ‘ain (3 kali)

4. Membaca Ayat 22 dari Surah Qaf (bermula dari kalimah فَكَشَفْنَا)
(3 kali)

Maksud: “…Maka Kami singkapkan tutup (yang menutupi) matamu, sehingga penglihatanmu pada hari ini sangat tajam”

Sebagai manusia, kita hanya mampu berusaha dan bertawakkal. Tidak ada yang mustahil bagi Allah. Jika Dia mengizinkan, pasti akan diberi kesembuhan. InsyaAllah.

Apa Rahsia Kurus Dan Cantik? Minum Air Kosong!

Pengambilan air kosong setiap hari sangat penting, ini kerana air kosong dapat memelihara kesihatan tubuh dan melancarkan sistem metabolisme dalam badan.

Selain itu, air kosong juga dapat membantu mengurangkan berat badan kita sebabnya, bila air dalam badan kita mencukupi, ia sekaligus dapat membakar kalori dalam tubuh.

Dan ini adalah 4 waktu terbaik untuk minum air kosong yang boleh anda amalkan dengan mudah setiap hari.

1. Sebelum Tidur

Minum segelas air masak sebelum tidur. Tujuannya bagi mengelakkan kita terkena serangan jantung dan juga strok.

Di mana kedua-dua penyakit di atas merupakan punca kematian terbanyak yang dicatatkan di Malaysia.

2. Bangun Tidur

Minumlah 2 gelas air masak bagi mengaktifkan organ dalaman kita

3. Sebelum Mandi

Ada baiknya minum segelas air masak waktu ni. Dapat melancarkan perjalanan darah serta mengurangkan tekanan darah kita.

4. Sebelum Makan

30 minit sebelum makan, eloklah minum dulu segelas air masak. Amalan sebegini didapati membantu sistem penghadaman dimana perut kita lebih bersedia untuk menerima makanan. Perut tidak jadi terkejut olehnya.

***

4 waktu di atas adalah kuantiti minima jika anda memang yang jenis tak suka langsung minum air kosong.

Saya pernah menulis status di Facebook bertanyakan soalan ini: “Kenapa perempuan bila dah kurus automatik nampak cantik siap dengan pakej putih sekali?”

Dan antara jawapan paling win saya terima, sebab minum air kosong yang mencukupi, itu yang kulit jadi lawa dan putih. Detox katanya.

Nah, ini tip ekstra untuk anda, minum air kosong pun boleh jadi cantik, tak perlu pakai produk mahal-mahal.

Amalkan Minum Air Kosong Pada 4 Waktu Ini Walaupun Tak Suka

Ramai orang beranggapan minum air kosong dalam kuantiti yang banyak baik untuk kesihatan, namun berbeza pula dengan pendapat Kavin Zahri. Menurut beliau, pengambilan air kosong secara berlebihan juga boleh membahayakan kesihatan.

Formula ringkas yang dapat saya ambil melalui catatan di blog beliau berkenaan kesan minum air berlebihan, selain daripada rasa haus cara terbaik untuk mengukur adalah dengan melihat pada warna air kencing.

Sekiranya warna urine anda jernih, ia menunjukkan yang badan anda terhidrasi dengan baik manakala warna urine yang kekuningan menunjukkan yang anda perlu lebih air untuk sistem badan anda yang lebih baik.

Jadi, sudah cukup jelas bahawa pengambilan air kosong atau air mineral dalam kehidupan seharian amat penting untuk kesihatan. Tetapi bagaimana pula dengan mereka yang mempunyai masalah tak suka minum air kosong?

Jika anda mempunyai masalah untuk minum air kosong, sila amalkan 4 tips mudah diatas.

Semoga memberi manfaat.

Credit: Sentiasa Panas

Leave a Comment