HIBURAN

RAMAI YANG SUKA MAKAN GULA-GULA KAPAS, TAPI KALAU DAH BERBENTUK MACAM NI., ADAKAH ANDA SANGGUP UNTUK MEMAKANNYA!

Gula Kapas atau lebih dikenali sebagai “candy floss” ialah manisan yang digemari oleh ramai orang, tidak kira orang tua kerana ia mengimabu kembali kenangan masa kanak kanak dulu. Selalunya ia berbentuk merah jambu dan mencair ketika dimasukkan ke dalam mulut, tetapi keseronokan kepada kanak-kanak tidak ternilai. Tapi jujur, ia akan jadi lebih seronok sekiranya gula kapas dipintal menjadi bunga yang cantik.

Seorang yang mahir membentuk gula kapas menjadi bunga yang bermacam warna yang sangat cantik untuk dimakan. Lelaki ini membuat bentuk bunga yang sangat cantik dengan menggunakan helaian gula yang bermacam warna mengelilingi batang gula kapas.

Bahan-Bahan Yg Digunakan

mesin gula kapas
Gula
Pewarna

langkah-langkah

Buka mesin selama 15 minit sebelum mula. suhu yang betul amat penting untuk mengestrek gula dengan ketepatan yang kosisten.
Di dalam Putaran Kepala terebut, masukkan gula dan bahan pewarna dalam kuantiti yang sedikit.
Apabila gula telah mencair dalam haba, ia akan bertukar dalam bentuk liquid dan mula membentuk kapas. Apabila kapas sudah terbentuk dan keluar daripada kepala putaran, kurangkan suhu, sekiranya suhu tidak dikurangkan akan menyebabkan kapas beku di dalam kepala putaran.
Putarkan gula kapas mengelilingi batang tersebut. Tambah biji gula yang berbeza warna dan ulang proses yang sama. Alunkan kapas mengelilingi bulatan seperti bentuk bunga.
Ambil lidi dan tolak lapisan luar menjadi bentuk bunga seperti yang ditunjukkan di dalam video.

Amaran

Jangan letak tangan atau apa-apa objek berdekatan dengan mesin kepala putar kerana ia berputar dengan laju
jangan letak gula yang berlebihan dalam masa yang sama.

Mesin Gula-gula Kapas mula-mual diciptakan pada tahun 1904 untuk menghasilkan hidangan manisan. teknolgi moden telah mengolah inovasi mesin layan diri yang berfungsi secara automatik. Kini, mesin telh diolah berbentuk mesin kepala putar dan container kecil untuk biji gula yang bewarna. kepala putar yang mengandungi haba yang akan mencairkan gula kepada bentuk “semi-liquid”. Ia kemudiannya perlahan-lahan dihancurkan dari lubang kecil dengan daya centrifugal.

Gula kapas sangat senang dibuat sekiranya anda mempunyai mesin yang mencukupi dan sekarang mesin ini boleh diletakkan dirumah dengan harga yang berpatutan.

kanak-kanak pasti gembira sekiranya ada cotton candy dirumah. Mesin gula-gula kapas selalunya berada di taman permainan, circus, majlis keramian dan wayang. sekiranya anda hendak melakukannya di rumah, ambil mesin layan diri dan olah menjadi gula-gula kapas bewarna warni yang istimewa.

Sumber: freedy.com

Facebook Comments

Leave a Comment